Iedereen heeft er weleens last van; je ligt klaarwakker in bed en moet slapen, maar het lukt niet. Je bent gewoon niet moe of je bent constant aan het denken over dingen, je bent heel erg zenuwachtig ergens voor of er is recentelijk iets heel ergs gebeurd. Dit soort slapeloze nachten kunnen erg vervelend zijn omdat het je prestaties overdag flink kan beïnvloeden. En natuurlijk wil je niet aan de slaapmiddelen. Er bestaan verschillende technieken om snel in slaap te vallen, wij hebben er 9 voor je opgesomd. Slaap lekker!
1. Vermijd computers, telefoons, tablets of tv’s in je slaapkamer (ja, we weten het, het is moeilijk..)
Er lijken onderzoeken te zijn die aantonen dat elektromagnetische straling de slaap zou kunnen verstoren. Vooral de straling van mobiele telefoons zouden de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Ook draadloos internet (wifi) en alle electrische apparatuur waar stroom op staat, geven elektromagnetische straling af. Het kan dus geen kwaad om telefoons uit je kamer te bannen en apparatuur zoveel mogelijk uit te schakelen.
2. Pak stress aan
Stress haalt je slaap-waakritme onderuit, waardoor je nog slechter tegen stress kan. Doorbreek die neerwaartse spiraal door de stress aan te pakken. Ontspanningsoefeningen, meer bewegen, opschrijven wat je morgen moet regelen zodat je het niet hoeft te onthouden, problemen aanpakken en niet laten voortsudderen en ruim de tijd nemen voor slaap, helpen het best.
3. Woelen? Ga je bed even uit
Als je maar niet in slaap kunt vallen en ligt te woelen, sta dan op en ga even iets doen. Lees rustig een boek bij gedempt licht, even iets doen om de gedachten te verzetten. Je zult merken dat je dan toch moe bent. Geef er aan toe en ga weer naar bed.
4. Sport overdag
Overdag flink bewegen helpt je ‘s nachts aan een betere slaap. Het beste tijdstip om te sporten is ‘s middags of de vroege avond, minstens een half uur. Hoewel beweging in de ochtend ook een goed effect heeft, moet er ‘s ochtends langer worden gesport om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden.
5. Raam open, verwarming uit: zorg voor frisse lucht!
Volgens slaapwetenschappers is 18 graden Celsius de beste slaapkamertemperatuur. Zorg voor goede ventilatie; frisse lucht heb je nodig voor een gezonde slaap. In een niet geventileerde kamer ontstaat een benauwd klimaat door de kooldioxide die je gedurende de nacht uitademt.