Veel voedselproducenten zeggen ‘gezonde’ of ‘natuurlijke’ producten aan te bieden. Maar is alles wel zo gezond als het lijkt? Wordt je stiekem niet gewoon misleid en is het eigenlijk één grote marketingtruc? Wij van Viral Mundo gingen op onderzoek uit en kwamen terecht bij deze 10 voedingsmiddelen. Op het eerste gezicht lijken ze gezond, en de meeste van hen beweren dat ook. Maar als je de kleine lettertjes op de verpakkingen gaat lezen kun je de conclusie trekken dat het ronduit ongezond is.
1. Graanrepen
Graanrepen bevatten graan en noten. Heerlijk, en zeer gezond, denk je misschien. Daarom hebben deze repen zo’n gezond en ‘goed’ imago. Maar er zit weldegelijk een addertje onder het gras. De repen bevatten namelijk veel verborgen suikers en zitten vol verzadigd vet (verzadigd = verkeerd!). In dat geval is zo’n graanreep even ongezond als een chocoladereep. Wil je toch blijven genieten van graanrepen? Lees dan goed de lettertjes op de verpakking, en ga voor een reep waar weinig suiker en koolhydraten in zitten.
2. Ontbijtkoek
Vaak wordt geadverteerd met ‘Minder dan 2% vet!’ en ‘MAG ELKE DAG!’, ‘Bron van vezels!’. Oke, de koek bestaat misschien maar voor 3% uit vezels, maar wel voor 40% uit suikers! (zo meldt tv-programma Radar). Misschien toch niet zo verstandig om het ‘elke dag’ te eten.
3. Muesli
Sommige mensen proberen gezonder te ontbijten en schakelen daarom over op een portie muesli in de ochtend. De muesli die wordt verkocht in de supermarkten, wordt ook gepromoot als een gezond ontbijt en lijkt daarom een bewuste keuze. Toch bevat deze muesli vaak erg veel calorieën, een hoog vetgehalte en waanzinnig veel toegevoegde suiker. Dit wordt natuurlijk allemaal erin gestopt om het lekker te laten smaken, maar daarom is deze muesli wel erg ongezond geworden. Daarentegen is zelfgemaakte muesli wél gezond, voor het geval je niet zonder je lekkere muesli ontbijtje kunt.
4. Vruchtensap
Er is erg veel keuze als het gaat om vruchtensappen. Wat de sappen gemeen hebben, is dat deze bestaan uit geconcentreerd sap van een bepaalde vrucht. Daardoor klinkt dit misschien als gezonde voeding, maar dat is het absoluut niet. Ook zonder toegevoegde suikers blijven deze vruchtensappen behoorlijk ongezond.
5. Rijstwafels
Een rijstwafel als tussendoortje. Heerlijk gezond, toch? Opzich wel. Toch komt er een ‘maar’ bij kijken. Een rijstwafel heeft niet veel voedingstoffen, en levert daarom vooral ‘lege calorieën’. Ook ben je er niet snel door verzadigd, juist omdat het tussendoortje zo licht is. Daardoor heb je weer het gevaar dat je ongemerkt er teveel van eet. Niet doen! Ook bevatten sommige rijstwafels toegevoegde suiker en andere smaakstoffen. Een rijstwafel mag op z’n tijd wel, maar pas op dat je er niet teveel achter elkaar naar binnen werkt.