Ze bezoekt iedere dag haar doodzieke opa. Maar wanneer de deur plotseling openslaat? Ik geloof mijn ogen niet!

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Echte vrienden zijn het waardevolste cadeau wat je kan krijgen. Niets in de wereld is zo van belang als een goede vriendschap. Dit verhaal over een meisje en haar grootvader geeft hier een goed beeld over.

“Iedere zaterdag, bezocht ik met mijn opa zijn vrienden in een verzorgingshuis. Mijn moeder was er niet altijd even enthousiast over dat ik liever met mijn opa op stap ging dan met mijn vrienden.”

“We gingen vaak op bezoek bij de oude en zieke mensen in verzorgingstehuizen. Mijn opa zei dan vaak tegen me: “Hij die de zieken bezoekt, geeft ze een stukje leven terug.”
We begonnen meestal met een bezoek aan mevrouw Sokol, die we de “Chef” noemden, omdat ze de hele tijd praatte over de beroemde chef-kok ze ooit in haar thuisland was.

Vervolgens gingen we naar mijnheer Meyer, die we de naam “Oplichter” gaven. Hij vertelde vaak hilarische verhalen. Alhoewel.. Sommige verhalen van hem waren misschien iets minder geestig. Maar hij lachte zelf altijd zo hard om zijn eigen grappen, dat zijn hele lichaam ging trillen en zijn gezicht rood werd. Daar moesten opa en ik dan weer erg om lachen.

opa1

Achter de volgende deur woonde meneer Lipman, de “Zanger”. Hij vond het heerlijk om voor ons een liedje te zingen. Het was sterk en heel netjes en hij zong zo aanstekelijk dat we het niet konden laten om mee te zingen.

Tante Schrieber daarentegen, vond het vooral fijn om te praten. Haar herinneringen kwamen tot leven als ze ons vertelde over haar vroegere avonturen. Daarom riepen we haar uit tot “Mevrouw Herinnering”.

Dan was er nog mijnheer Krull, “De Stille”. Hij zei niet veel, maar luisterde naar mijn opa en mij, glimlachte en knikte. Aan het eind van het gesprek zei hij altijd dat we volgende week terug mochten komen. Een schat van een man.

Iedere week gingen we er heen, ongeacht het weer. Samen bezochten we onze vrienden, Chef, Oplichter, Zanger, Oma, Mevrouw Herinnering en de Stille.
Op een dag werd mijn opa erg ziek en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De artsen zeiden dat het er niet goed uitzag.

Het werd zaterdag. Normaal bezochten we het verzorgingstehuis. Hoe zou het zijn zonder mijn opa? Toen herinnerde ik me iets wat hij eens tegen me zei: “Laat niets tussen jou en een vriendelijk gebaar komen”. Ik besloot er alleen heen te gaan, want ik wist dat ik de zieken en ouderen die ik bezocht, een klein stukje leven gaf.
Ze waren allemaal dolblij dat ze me zagen, maar vroegen zich natuurlijk af waar mijn grootvader was. Toen ik ze vertelde dat hij in het ziekenhuis lag, zagen ze hoe ongerust ik was en ze deden vervolgens hun best om me op te vrolijken.

opa2

De chef-kok verklapte een paar ingrediënten, de oplichter vertelde één van zijn beste grappen en de zanger zong een prachtig lied voor mij. Oma liet me foto’s zien, en mevrouw Herinnering vertelde me de meest spannende verhalen. De rustige man luisterde naar mijn verdriet en de vrouw bij de receptie bedankte me vriendelijk voor mijn komst. Dagen gingen voorbij en grootvader bleef in het ziekenhuis. Hij at niets, kon niet zitten en sprak nauwelijks. Ik zat zo ver weg van hem als ik kon, zodat hij mijn tranen niet zou zien.

De kamer was donker en stil, toen de deur plotseling open ging. “Is het feestje hier?”, vroeg een bekende stem. Ik keek op en zag de bedrieger, op de voet gevolgd door de rest van de bende van het rusthuis. Zelfs de mevrouw van de receptie was gekomen!

Ze praatten en lachten met de zieke. De oplichter vertelde een paar nieuwe grappen. Toen hij klaar was lachte iedereen. Opa kreeg een kaart van oma die haar kleinzoon had geschreven en we zongen voor hem. Mevrouw herinnering vertelde ons over de dag dat mijn grootvader haar kwam opzoeken, ondanks een sneeuwstorm, om haar rozen te geven voor haar verjaardag.

Voordat ik het wist was het bezoekuur voorbij en nam iedereen afscheid.
Diezelfde avond ging het beter met mijn opa. Al snel was hij in staat om te zitten en ook weer te lopen. Hij ging iedere dag vooruit. De artsen waren volledig verbaasd toen hij uiteindelijk in staat was om weer naar huis te gaan. Er werd gesproken over een wonder.

Maar ik wist vanaf het eerste moment wat het geheim was. Zijn vrienden maakten hem beter. Iedereen die een bezoek aan de zieke bracht, gaf hem een stukje leven terug.
Met mijn opa gaat het nu weer goed. Iedere zaterdag, zonder uitzondering, gaan we naar het verpleeghuis en bezoeken we onze vrienden.

Een brok in mijn keel.. Wat een ongelooflijk mooi verhaal!

opa3

DIT MOET JE ZIEN
11 shockerende manieren waarop kokosolie je leven verandert Gezondheidsexperts zeggen dat kokosolie goed voor je is, maar DIT is wat ze je niet vertellen!
11 tips om rusteloze benen te verhelpen Lees verder om erachter te komen wat de 11 tips zijn om jezelf te ontzien van deze afschuwelijke pijn.
14 meest kankerverwekkende voedingsmiddelen Nummer 9 eten we allemaal, elke dag...
9 trucjes om je tanden binnen enkele minuten witter te maken Tandartsen HATEN deze trucjes die je binnen enkele minuten wittere tanden geven!
9 natuurlijke voedingsmiddelen om haaruitval tegen te gaan Eet deze 9 voedingsmiddelen en je zult binnen enkele dagen geen last meer hebben van haaruitval!
Deze 11 planten verbeteren de slaap en zuiveren de lucht in je slaapkamer Met deze 11 planten in je slaapkamer slaap je binnen enkele minuten!