Hoe kies je de lekkerste watermeloen? 5 tips van een expert!

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Niets is op een hete zomerdag zo verfrissend, als een zoete sappige watermeloen!

Deze vrucht heeft niet alleen een prachtige kleur en heerlijke smaak maar is ook nog eens heel gezond! Een heerlijke snack voor tijdens een picknick of op het strand dus. Maar de ene watermeloen is de andere niet. Het kan nogal een verschil maken welke watermeloen je uit de supermarkt of van de groenteboer mee naar huis neemt. Je zal misschien denken dat dit een soort roulette is en je soms geluk en soms pech hebt met je keuze. Maar dit is niet waar! Net als bij avocado’s kun je aan de buitenkant wel degelijk zien of je de hoofdprijs in smaak en sappigheid te pakken hebt of niet. Waar je op moet letten? Dat lees je hieronder!

watermeloen--beste-kiezen

Als je goed naar een watermeloen kijkt ziet je dat ze niet helemaal groen zijn. Ze hebben een witte of gele vlek. Dit is heel natuurlijk. Deze plek ontstaat namelijk doordat de watermeloen op deze kant op de grond ligt. Als je een watermeloen uitkiest, kies dan altijd die met een zo oranje of gele plek. De witte kan je laten liggen want deze zijn minder lekker. Ga dus voor goud!

watermeloen kiezen

Ok, je hebt de meloen met de meest gele of oranje vlek uitgekozen maar er is nog een belangrijk onderdeel van de schil waar je op moet letten. Ik moet zelf eerlijk toegeven dat ik juist altijd de meest mooie meloen mee naar huis nam met zo min mogelijk van die bruin grijze verkleuringen. Maar wat blijkt, hoe meer van deze “webben” hoe beter! Dit ontstaat namelijk doordat bijen de bloem bestuiven waar later de meloen uitgroeit. Hoe meer bijen aandacht hoe zoeter de meloen.

watermeloen-zoet-waterig

Dit wist je waarschijnlijk niet maar je hebt mannelijke en vrouwelijke watermeloenen! Mannelijke meloenen zijn langwerpiger en hebben een ovale vorm. De vrouwtjes zijn ronder en hebben een meer horizontale vorm. De mannen zijn wateriger van de zoete vrouwtjes. Kies dus je favoriet!

watermeloen-grootte

Je zal denken, hoe groter hoe beter. Zeker als de prijs van de watermeloen per stuk is. Maar ga niet gelijk voor de grootste meloen die je kan vinden. De beste meloenen zijn van gemiddelde grootte. Dus niet te groot en ook niet te klein. Size does matter in dit geval.

watermeloen-stronkje

Het laatste waar je aan kan zien of je een heerlijke meloen in je handen hebt is het stronkje. Een groen stronkje betekend dat de meloen te vroeg is geoogst. Deze zijn minder lekker. Pak er altijd één met een bruin stronkje, deze smaken het beste!

Ben je net als ik blij met deze tips? Deel dit dan met je vrienden op Facebook!