Uitvinder Creeërt Schoenen Die Meegroeien Zodat Arme Kinderen Nooit Meer Op Blote Voeten Hoeven Te Lopen

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

In 2007 liep uitvinder Kenton Lee rond in de straten van Nairobi, Kenia toen hij een meisje in een witte jurk zag lopen met schoenen aan die veel te klein waren voor haar voeten. De schoenen waren zo klein dat haar tenen eruit staken. Hij dacht, “Zou het niet geweldig zijn als er schoenen waren die je kunt aanpassen aan de grootte en de breedte van de voet, zodat kinderen altijd schoenen hebben die passen?” Met deze gedachte werd het idee geboren voor ‘de schoen die groeit’, een schoen die vijf maten groter kan worden gemaakt, zodat hij ongeveer vijf jaar mee kan.

schoen

Normaal gesproken lopen arme kinderen in bijvoorbeeld Afrika op gedoneerde schoenen. Het logische probleem daarmee is dat ze er snel uitgroeien. Kenton: “Er zijn meer dan 300 miljoen kinderen wereldwijd die geen schoenen hebben. Nog ontelbaar veel meer schoenen die niet passen.”

De schoenen hebben een aantal stevige drukknopen, die je steeds een gaatje losser kan doen. De rest van de schoenen bestaat uit simpel materiaal dat bijna niet stuk kan gaan. Ze zijn bovendien makkelijk schoon te maken.

Leder schoen

lederen schoen

“Ik dacht altijd dat schoenen geen probleem waren. Als kinderen geen schoenen hebben, rennen ze gewoon vrolijk rond op hun blote voeten en zijn ze alsnog blij,” vertelde Lee.

schoenen

“Maar wanneer ze rondrennen zonder schoenen of met schoenen de niet goed passen, bestaat er een grote kans dat ze snijwonden, schrammen of infecties oplopen. Wanneer ze ziek worden missen ze school en kunnen ze hun familie niet helpen. Veel kansen gaan hierdoor verloren.”

kinderen-met-schoenen

Bekijk de video hieronder om meer te weten te komen over ‘de schoen die meegroeit’

Een prachtig initiatief dus! Meer kinderen met schoenen, en minder gestresste ouders die niet weten waar ze het kleedgeld voor hun kinderen nu weer vandaan moeten halen.

Foto’s via theshoethatgrows.org