Je Raadt Nooit Wat Er Verscholen Zit In Deze Muren Rond De Wereld.

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

De Berlijnse mediakunstenaar Aram Bartholl liet een spoor van Parijs tot Londen achter om mensen iets speciaals te laten vinden: Usb-sticks in de muur waar je anoniem je data kunt droppen. Wie zo’n usb-stickje uit de muur ziet steken zal op een creatieve manier verrast worden. Het ‘Dead Drops’ kunstproject van Aram Bartholl stimuleert mensen interessante beelden, plaatjes en gegevens anoniem te delen.

In New York metselde hij op openbare plaatsen usb-sticks in muren en voetpaden. Wie zijn laptop daarop aansloot had direct toegang tot de data die op zo’n usb-stick stond. Hij vertelt: “Deze uitwisselingen gaan juist in tegen alles wat we de rest van de dag digitaal doen.”

Bartholl, die zich al zijn hele leven bezighoudt met het bij elkaar brengen van de digitale en fysieke wereld, ziet het inmetselen van de usb-sticks als een ludieke actie. Leuk feitje: hij liet zich inspireren door spionage. De dead letter box was namelijk een geheime plek waar je informatie kon uitwisselen zonder iemand te ontmoeten. Bekijk hieronder de verrassende plekken waar zo’n usb-stick zoal te vinden is.

Bartholl creëerde een anoniem offline gegevens uitwissel netwerk in openbare plaatsen door usb-sticks in muren te metselen.

usb

Iedereen mag gegevens op de ‘dead drops’ zetten. Het enige wat je hoeft te doen is je laptop eraan te koppelen.

laptop

Elke dead drop is leeg geïnstalleerd, behalve dan dat er een readme.txt bestand op staat dat het project uitlegt.

usb-2

Nadat hij het project 5 jaar geleden begonnen was, hebben veel mensen hem al gekopieerd.

usb-3

Het is aan jou om te ontdekken wat er zoal op die usb-sticks staat.

usb-4

Hier volgen een aantal van onze favoriete plekken.

usb-5

usb-6

usb-7

usb-9

usb-10

usb-8

usb-11

usb-12

Ook in Nederland zit een usb-stick in de muur gemetseld, namelijk in Ooserhout, Noord-Brabant. Tot nu toe is het de eerste en enige in ons land. Bron: Dead Drops