Het Begon Als Een Onschuldig Dieet, Maar Hoe Ze Eindigde Is Te Tragisch Voor Woorden.

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

In de onderstaande video zie je de werkelijkheid achter een meisje dat lijdt aan een extreme vorm van Anorexia Nervosa. Anorexia is een psychische ziekte. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weten niet precies wat het inhoudt.

Anorexia Nervosa houdt in dat mensen op een verkeerde manier continu bezig zijn met afvallen en hun gezondheid hiermee op het spel zetten. Opvallend is dat Anorexia veel meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen (95% is vrouw). Het ontstaat meestal in de puberteit en bij jong volwassenen. In Nederland lijden ongeveer 5600 mensen aan Anorexia Nervosa. Schokkend feit is dat tussen de 5 en 10% van de patiënten daadwerkelijk overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte. Veelal (maar niet altijd!) beginnen eetstoornissen met een dieet. Als je anorexia hebt lukt het je niet altijd om controle te bewaren over het eten.

meisje-anorexia-dieet

Soms komt het voor dat je spontaan een eetbui krijgt. Hierbij eet je in zeer korte tijd teveel calorierijk voedsel. Het gevolg is dat je jezelf heel slecht gaat voelen. Er ontstaat angst om aan te komen. De angst is zo overheersend dat je door te braken en/of overdreven veel afvalt door bijvoorbeeld extreem te sporten het overmatige eten probeert kwijt te raken. Met onbereikbare normen van schoonheid die gezet worden door de mode- en entertainmentindustrie, is het voor moeilijk voor kinderen om bij te houden hoe ‘normaal’ eruit ziet. Het is belangrijk om elk lichaamstype te respecteren en kinderen aan te moedigen van hun lichaam te houden. Ouders spelen hierin een cruciale rol. Kinderen kopiëren gedrag wat ze van hun ouders zien. Als je als moeder nooit tevreden bent met je lichaam en dat goed laat merken, dan zal je kind dit overnemen. Echter, dit is niet de grootste oorzaak van het probleem. Het grootste probleem is hoe de media ‘schoonheid’ interpreteert. Dit probleem kan echter niet in één dag opgelost worden.

Als samenleving moeten we werken aan een positief beeld dat elk lichaamstype respecteert. Het verhaal van dit meisje heeft mij geraakt, maar ik weet zeker dat ze haar gevecht tegen anorexia zal overwinnen en ze door kan blijven gaan met het helpen van mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Bekijk de onderstaande video en wees niet bang om je mening hierover te geven in de reacties hieronder of op Facebook. (Bron: OfficialIndieRose)