Ook Zo Dol Op Aardappelen? Dan Is Dit Beroemde Zweedse Recept Echt Iets Voor Jou!

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Als je een echte aardappelliefhebber bent, dan is dit recept perfect voor jou!

We hebben het hier over Hasselback Potatoes, een Zweeds recept dat in 1940 is bedacht door de chef-kok van Hotel Hasselbacken in Stockholm. Het is een recept dat vooral in de jaren ’70 en ’80 zeer geliefd was in Scandinavië.

Dit gerecht is de perfecte combinatie tussen gekookte en gebakken aardappels; zacht van binnen en knapperig van buiten. Door ze een beetje in te snijden worden het prachtige ‘aardappel waaiers’.

aardappels

Benodigdheden:

– 2 middelgrote aardappelen, gewassen en gedroogd
– Zout en peper
– 2 eetlepels boter; zet de boter 30 minuten in de koelkast en snij het daarna in dunne plakjes. Daarna de boter nogmaals in de koelkast zetten totdat je het gaat gebruiken
– 1 theelepel gesneden rozemarijn
– 2 eetlepels (half)volle room
– 1/4 kopje geraspte pittige cheddar
– 2 stukken gekookte spek in stukjes gesneden

Zo maak je het:

Plaats twee dunne lepels (met houten handvatten) tegen de zijkanten van een aardappel, zo voorkom je dat het mes helemaal door de aardappel heen snijdt. Doe hetzelfde met de tweede aardappel. Strooi vervolgens wat peper en zout tussen de schijfjes. Vul daarna de ingesneden aardappels met de Goudse kaas en de boter, dit doe je om en om. Als het goed is bevat elk aardappelsneetje nu dus om en om kaas en boter.

Besprenkel de aardappels vervolgens met de gesneden rozemarijn en bak de aardappels 45 minten op 200 graden Celsius in de oven.

Voeg daarna de room, cheddar en het spek toe. Bak de aardappels vervolgens 15 minuten extra. Ons advies is om de aardappels zo dun mogelijk in te snijden. Eet smakelijk!

Mocht het nog niet duidelijk zijn of wil je zien hoe je dit precies maakt, bekijk het onderstaande filmpje dan even.

(Bron)