IJswater lijkt het perfecte drankje, maar het verbergt DIT geheime gevaar…

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Op een zomerse dag gaat er niets boven een ijskoud glas water. Niet alleen is het verfrissend, het draagt er ook nog eens bij bij dat je je onmiddellijk afgekoeld en energiek voelt.

Maar voor je hier een gewoonte van gaat maken is het misschien handig om dit eerst even te lezen, want er schuilt een addertje onder het gras: ijskoude drankjes kunnen wel eens negatieve gevolgen hebben op je gezondheid. Persoonlijk kwam het als een grote shock voor mij. Water drinken is voor de meeste mensen het begrip voor een gezonde leefstijl. Niet zo gek ook, want water heeft geen calorieën, is natuurlijk en dus ontzettend gezond.

ijs

Maar geen zorgen! Het is natuurlijk niet het water wat slecht voor ons is, alleen de temperatuur waarop je het drinkt.

1.

ijs2

Koud water is een energievreter voor het lichaam, en kan zelfs bij overmatig gebruik tot vermoeidheid lijden.

Je lichaam moet namelijk extra energie verspillen aan het warm laten worden van het water, wat op lange termijn zorgt voor vermoeidheid.

2.

ijs1

Koud water drinken kan een behoorlijke aanslag zijn op je maag. Denk hierbij aan kramp/pijn, misselijk en duizeligheid

Dat komt omdat koude temperaturen anti – inflammatoire zijn, en ervoor zorgen dat bloedvaatjes zich terugtrekken.

3.

ijs3

Ken je het gevoel dat je neus gaat lopen en dicht gaat zitten op een koude winterdag?

Dat komt omdat je neus slijm creëert om de lucht de verwarmen voor het het lichaam bereikt.

Koud water zorgt ervoor dat het lichaam in zekere zin hetzelfde reageert, zonder dat daar een reden toe is. Het lichaam reageert er enkel op.

4.

ijs6

Het drinken van ijskoud water kan een aantal vervelende gevolgen hebben op je spijsvertering. Bij sommige mensen zal het resultaat verstopping zijn, gewoonweg omdat het lichaam uitgeput is van de verwerking van het ijskoude water.

5.

ijs4

Het drinken van koud water spoelt namelijk koude temperaturen rechtdoor langs je ruggenmerg en in je lichaamsholte.

Je lichaam zal zo snel en zo hard mogelijk aan het werk gaan om het op te warmen, echter, de koude temperaturen hebben onvermijdelijk invloed op sommige van de omliggende systemen, waaronder de zeer belangrijke zenuw die langs de achterkant van je nek loopt.

6.

ijs8

Er is een gezegde dat het drinken van koud water de spijsvertering juist stimuleert, wat kan helpen bij afvallen omdat het lichaam simpelweg harder moet werken om het te verwerken.

In principe is dit waar, maar dat calorieverbruik wordt gecompenseerd door de negatieve kant die erachter schuilt. Koude temperaturen verharden de vetten in je lichaam juist, wat ze dus eigenlijk moeilijker maakt om te verbranden.

7.

ijs7

Dit is een probleem wat iedereen wel eens heeft meegemaakt door bijvoorbeeld het eten van een ijsje. Dit fenomeen wordt ook wel ‘Brain Freeze’ genoemd.
IJskoud water kan precies hetzelfde effect hebben, wat natuurlijk als vervelend kan worden ervaren.