In 1906 maakte hij snel deze foto. Wat hij vastlegde? Kippenvel…

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Edward S. Curtis was een gerenommeerd Amerikaans etnoloog en fotograaf rond de beginjaren van de 20ste eeuw. Hij weidde zijn leven aan zijn beroep zodat hij de toekomstige generaties iets kon meegeven van de beginjaren van de Verenigde Staten.

Tijdens zijn leven schoot hij een arsenaal aan bijzondere foto’s van het Amerikaanse landschap aan het begin van de 20ste eeuw (‘Het Wilde Westen’). Hij zou met deze foto’s toekomstige generaties een glimp geven over de bijzondere periode uit die tijd.

Een bijzondere kijk in het ontstaan van het continent ‘Noord-Amerika’ dat we die vandaag de dag kennen. Maar dat is lang niet alles. Zijn werk krijgt onder andere zoveel aandacht omdat we nooit moeten vergeten wat er voor verschrikkelijks is gebeurt in die tijd.

indiaan

Meer dan 75 miljoen Indianen zijn in minder dan 100 jaar tijd vermoord door de kolonisten.

indiaan1

Vanaf 1906 reisde Curtis ruim twee decennia lang door Noord-Amerika, waar hij maar liefs 80 verschillende Indiaanse stammen volgde.

indiaan2

Zijn werk met talloze bijzondere foto’s, getiteld met “The North American Indian”, bestaat uit onbetaalbaar mooie kunststukken.

indiaan3

Zijn werk wordt gezien als 1 van de meest bijzondere collecties die te vinden is over deze cultuur.

indiaan4

Op deze manier wilde hij met hun bijzondere cultuur met de wereld delen.

indiaan5

Van de prachtige landschappen tot de bijzondere stammen die hij bezocht; deze fotoserie heeft mij diep geraakt.

indiaan6

indiaan7

Vergeet deze indrukwekkende historische foto’s niet te delen met je vrienden op Facebook!