Gouden medaille kanshebber verlaat de spelen om haar paard te redden van de dood. Tranen in mijn ogen!

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Atleten en andere topsporters die deelnemen aan de Olympische spelen werken al 4 jaar naar dat ene moment toe.

Trainen voor dat ene belangrijke moment was alles waar ze voor werkten. Maar stel je eens voor: je bent eindelijk aangekomen in Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen, om er achter te komen dat je een paar dagen later alweer weg mag, zonder dat je je ook maar één keer hebt mogen bewijzen in het veld. Voor één sportvrouw werd die nachtmerrie werkelijkheid, en niet zomaar één. Onze Nederlandse dressuurruiter Adelinde Cornelissen heeft heel wat medailles mogen opeisen, en was dus topkandidaat voor een medaille. Ze won al Olympisch zilver en brons, plus een Wereld en Europese titel.

spelen1

Dit jaar was het koppel helemaal voorbereid en klaar voor de strijd. “De eerste dag in Rio ging alles precies volgens plan. Een relaxte vlucht en bijna perfecte voorbereiding.” Schreef ze op Facebook.

Maar in plaats van deel te nemen besloot Adelinde Rio op het laatste moment achter zich te laten, en dat terwijl duizenden mensen wereldwijd aan het kijken waren.

spelen2

Olympische dressuurruiter Adelinde Cornelissen vertelde onlangs haar verhaal op Facebook aan de fans:

“Mijn verhaal,

Er is veel gebeurt de afgelopen dagen..

De eerste paar dagen in Rio gingen volgens plan. De eerste dag ging zoals we gehoopt hadden. Een relaxte vlucht, goede training en geplande voorbereiding. Parzival voelde zich op en top.

Tot het noodlot gisterochtend toesloeg. Ik plande een vroege training op Dinsdag. Om 6 uur s’ochtends kwam ik bij de stal. Ik wilde checken of het goed ging met Parzival. Toen zag ik dat de rechterkant van zijn gezicht helemaal opgezwollen was. Hij had hoge koorts.

Hij at en dronk genoeg. Toen ik met hem ging lopen had ik moeite om hem bij te houden.. Zoals altijd. Toch voelde het niet goed.

spelen3

“Jan Greve kwam direct ter plaatse om te kijken of het misschien een insectenbeet was. We hielden hem goed in de gaten de opeenvolgende dagen. Hij moest veel vocht binnenkrijgen. Dit zou helpen om zijn nieren weer schoon te krijgen van de mogelijk vieze stoffen die in zijn lichaam zaten.

De artsen van de kliniek checkten zijn bloed. Zijn temperatuur was al gedaald (gelukkig). We namen nog wat scans van zijn lichaam om te kijken of het nog allemaal goed zat.

Aan het einde van de dag was zijn verhoging weer gedaald. Het leek de goede kant op te gaan.

spelen4

Toen moesten er belangrijke beslissingen gemaakt worden.. We vroegen aan de commissie of we misschien een dag later mochten rijden. Het bestuur liet dit niet toe..

Op dat punt wilde ik eigenlijk al niet meer mee doen. Parzival’s gezondheid is meer waard dan welke prijs ook.

Die nacht sliep ik bij hem in de stal. Ik wilde hem niet alleen laten natuurlijk!

De volgende morgen was zijn zwelling nog wat meer afgenomen, net zoals zijn temperatuur. Wat een ontzettende opluchting!

spelen5

“Nog meer moeilijke beslissingen,

Vandaag is Parzival’s temperatuur nog meer gedaald. hij ziet er fit uit. Ook wilde ik het team niet in de steek laten. In mijn achterhoofd wist ik dat er nu een beslissing gemaakt moest worden. Wat moest ik doen?

Tussen 7 en 8 werd er toestemming gegeven voor ons om de arena te betreden.”

spelen6

“Ik overlegde met Jan Greve en Johan Rockx. We besloten een rondje van 10 minuten te maken om te kijken hoe hij eraan toe was.

Dus dat deden we.. We gingen naar de arena, liepen een paar rondjes. Hij zag er gelukkig en fit uit. Ook was zijn temperatuur nog steeds op normaal niveau.

Ik wist niet wat ik moest doen. Vandaag was hij fit.. Maar ik kon de afgelopen dagen niet uit mijn hoofd zetten. Als ik mij terug zou trekken zou niemand anders mijn plek kunnen innemen.

Iedereen gaf groen licht. We besloten een poging te wagen.”

spelen7

Zijn koorts was weg, wat betekent dat alle slechte stoffen uit zijn lichaam waren. Toch was er nog steeds een kleine zwelling in zijn kaak. Ik stemde in om een poging te wagen.

Ik besloot rustig te beginnen met de warming up. Hij voelde niet heel krachtig maar was oké. Normaler dan de afgelopen dagen tenminste.

spelen

Toch voelde ik aan hem dat hij alles gaf wat hij in zich had. De vechter die hij is.. Toch, om hem te beschermen heb ik besloten om de handdoek in de ring te gooien. Mijn maatje, mijn vriend die bijna zijn leven voor mij gaf.. Ik hield mijn rug recht en bedankte.

Als je het mij vraagt heeft Adelinde de spelen al gewonnen! Dit bewijst grote klasse. DEEL dit verhaal met al je vrienden en familie op Facebook!