Energiedrankjes zijn al sinds dat ze bestaan erg populair bij vooral jongeren die zin hebben in een energie-boost. Maar geven deze drankjes je ook echt energie? Het antwoord is nee. Helaas horen we steeds meer nare berichten over energiedrank. Ze geven je hartkloppingen, ze zitten vol calorieën, ze veroorzaken uitdroging wanneer je niet goed oplet en ga zo maar door. Veel mensen weten niet eens wat er allemaal in zit, vandaar dit artikel. Dit doet energiedrank met je lichaam:
Wat is energiedrank precies?
Energiedrank is frisdrank met veel suikers waardoor het ook meteen een calorieënbom is. Je krijgt er dus niet meer energie door, maar ze geven wel een oppepeppend effect door de toegevoegde oppeppende stoffen: cafeine, taurine en glucurono-lacton.
Het verhaal van Jayde
Een Jägerbomb is een glaasje met Jägermeister gemixt met energiedrank, dit drink je in één keer op. De 18-jarige Jayde Dinsdale had drie Jägerbombs in haar mix gegooit waarop ze dus drie keer de hoeveelheid energie binnen kreeg. Haar hart hield drie keer op met kloppen. Doktoren moesten haar in een kunstmatige coma houden om te voorkomen dat het nog verder uit de hand liep (hersenbeschadiging). Ze moest drie weken lang in het ziekenhuis verblijven. Jayde heeft nu een pacemaker zodat haa hart kan blijven kloppen. Aan The Daily Mirror heeft ze vertelt dat ze hoopt dat jongeren eindelijk eens gaan beseffen hoeveel cafeïne er in een energiedrankje zit en dat het dus ook dodelijk kan zijn in sommige gevallen.
Hoeveel cafeïne gaat er in een blikje?
In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filter koffie en ongeveer 4 keer zoveel als in 200 milliliter cola. In een energyshot zit 50 tot 200 milligram cafeïne. In de Warenwet staat dat frisdrank niet meer dan 350 milligram cafeïne per liter mag bevatten. In 1 blikje energiedrank van 250 milliliter mag dus maximaal 88 milligram cafeïne zitten.