Haar man gaat naar de dierentuin. Daar wordt hij gefilmd wanneer hij dit doet in het apenverblijf! Sprakeloos!

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Dit filmpje stamt alweer uit 1990. Wanneer chimpansee Jo-Jo wordt opgejaagd door een andere chimpansee valt hij in het water wat rond het apenverblijf in Detroit Zoo is aangelegd.

Bezoekers en medewerkers kijken toe hoe Jo-Jo hulpeloos in het water spartelt. Het apenverblijf is zo ontworpen dat de apen niet het water in kunnen. Er is een kabel gespannen die de apen moet tegenhouden. Maar op deze dag is dit niet voldoende. Rick Swope staat samen met zijn vrouw en drie kinderen aan de kant te kijken. Hij ziet de blik in de ogen van de 18-jarige chimpansee en weet dat hij hier niet gewoon naar kan blijven kijken.

dierentuin-aap-redding

Het lijkt alsof Jo-Jo smeekt om de hulp van een omstander. En dit is precies wat Swope doet! Heel bijzonder, want een chimpansee is 5 keer sterker dan een mens! Daarom is het apenverblijf verboden terrein voor bezoekers. Er zijn ook nog andere chimpansees is het verblijf wat de actie van Swope erg gevaarlijk maakt! De chimpansees kunnen elk moment aanvallen. Maar zonder een moment te twijfelen laat Swope zijn gezin achter en springt hij achter Jo-Jo aan. Hij grijpt de verdrinkende chimpansee maar verliest zijn grip. Ondanks dat het water niet heel diep is bestaat het voornamelijk uit modder en andere viezigheid waardoor het lastig is iets te zien.

Omstanders moedigen Swope aan terwijl hij Jo-Jo nog een keer pakt en hem op de glibberige waterkant trekt. Swope zegt: “hij was levenloos maar ik kon zien dat Jo-Jo nog in leven was. Hij keek me aan en ik denk dat hij begreep wat er aan de hand was”.

Dankzij de 33-jarige vrachtwagenchauffeur heeft Jo-Jo dit avontuur overleefd. Swope vond het vanzelfsprekend dat hij de chimpansee achterna is gesprongen en ziet zichzelf niet als een held.

Nou Swope, je bent absoluut een held! Niet veel mensen zouden hetzelfde hebben gedaan als jij!