Artsen zeiden dat ze nooit meer geholpen kon worden, behalve één iemand. Hoe ze er vandaag uitziet? Wow!

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Elke dag gebeuren er talloze ongelukken op de wereld. Ongelukken waar mensen niet zomaar van kunnen genezen.

De reden hiervoor is dat er veel plekken op de wereld zijn waar het gezondheidssysteem nog onderontwikkeld is. Het zijn voornamelijk mensen uit grote gedeeltes van het Midden-Oosten, Afrika en Azië die moeite hebben met het vinden van goede gezondheidszorg. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om hulp te bieden aan deze mensen, die het meer nodig hebben dan wie dan ook. Een jong meisje genaamd Zubaida heeft misschien wel één van de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt die je als mens kan ervaren. Het gebeurde bij haar thuis.

brandwond

Ze was bezig met het bijvullen van een tank voor het gasfornuis omdat ze wilde gaan koken voor de aankomende dagen. Het systeem in haar huis was echter zo verouderd dat het propaangas vlam vatte, dat direct oversloeg op Zubaida.

Haar brandwonden waren zo heftig dat de hele onderkant van haar gezicht vast smolt op haar borst. Maar dat was nog niet alles; de arme Zubaida kon nergens heen voor verzorging. De artsen gingen er al vanuit dat ze zou overlijden.

Niemand was bereid om haar de verzorging te bieden die ze nodig had. Een groep Amerikaanse soldaten is de reden waarom ze vandaag de dag nog in leven is. Na 11 september 2001 werden Amerikaanse troepen richting Afghanistan gestuurd en kwamen ze Zubaida tegen. Ze zagen hoe erg dit meisje leed aan haar verwondingen en besloten alles op alles te zetten om haar te kunnen helpen.

arts

Ze zorgden ervoor dat Zubaida en haar ouders in contact kwamen met het beste brandwondencentrum ter wereld. Ze werd overgevlogen om een reconstructieve chirurgie te ondergaan. Plastisch chirurg Peter Grossman was de man die Zubaida kon helpen. Zubaida moest maar liefst 12 operaties ondergaan om haar oude gezicht weer terug te krijgen.

Grossman was zo onder de indruk van de kracht die hij zag in Zubaida dat ze een bijzondere band kregen. Hij verwelkomende haar in zijn huis en hielp haar door de moeilijke tijd heen. Haar ouders bleven toentertijd in Afghanistan. Ze belden iedere week op om te horen hoe het met hun kleine meid ging.

En geloof het of niet, Zubaida leerde zelfs Engels spreken! Peter en zijn vrouw hadden zelf geen kinderen. Toen Zubaida bij hen in huis kwam voelde het aan alsof ze echt deel uitmaakte van het gezin. Neem alsjeblieft even de tijd om onderstaande mini-documentaire te kijken over het leven van Zubaide. Tevens krijg je te zien hoe ze er nu uitziet. Ze verdient het echt!