Het lijkt op een onschuldige draaikolk. Maar wat er minuten later gebeurt? NIET te geloven!

Heb ik al gedaan
Heb ik al gedaan

Een draaikolk is een sterke wervel in een vloeistof, gewoonlijk water, die naast een draaiende stroombeweging tevens een neerwaartse stroom kent.

Maar draaikolken komen niet alleen voor in het water. Ook in de lucht kunnen zich draaikolk-achtige verschijnselen voordoen. Het betreft grootschalige verschijnselen als de tornado, en verder de windhoos en de stofhoos. In een oppervlaktewater kan een sterke draaikolk daardoor gevaar opleveren voor zwemmers en zelfs voor de scheepvaart. Draaikolken worden dus gevormd als er zich sterke stromingen in tegengestelde richtingen bewegen in een neerwaartse stroom. In 2013 hebben een paar Letse mannen in Dviete, Letland dit ongelooflijke natuurfenomeen op film vastgelegd.

draai

Als je deze draaikolk bekijkt lijkt deze in de eerste instantie vrij ongevaarlijk. Echter, na een tijdje is duidelijk te zien dat de draaikolk alles op z’n pad verslindt. Denk hierbij aan grote ijsplaten, takken en plastic zakken.

Het lijkt net alsof iemand op de bodem van een water een enorme stop eruit heeft getrokken. Een mooi voorbeeld van de enorme kracht die de natuur kan produceren, die zich in dit geval in een rustig meertje in Letland openbaarde. Één ding kan ik wel vertellen: dit heb ik nog nooit in mijn leven gezien!

Ben jij ook zo onder de indruk geraakt van dit bijzondere natuurfenomeen? DEEL deze video dan met al je vrienden en familie op Facebook!